donderdag 16 december 2010

The Apprentice 2010



Ik moest een traantje wegpinken - wist u al dat ik een emotioneel mens ben? - toen Joanna Riley, een van de laatst overgebleven kandidaten van The Apprentice, het proces moest verlaten. Gek eigenlijk want het enige dat zij en ik gemeen hebben, is dat wij een eigen bedrijf hebben opgestart. 

Niet zo gek want beiden deden we dat op eigen gevoel, op eigen kracht en allebei schopten wij soms tegen die onderneming, tegen dat succes uit een gebrek aan zelfvertrouwen misschien doordat wij geen ervaring hadden in de branche waarin wij opereerden.

Zij, in haar eigen woorden: de schoonmaakster uit Leicester kreeg de mooiste afscheidswoorden ooit van Lord Sugar. Hij zei: 'learn to love what you are doing' en voegde eraan toe dat zij met opgeheven hoofd het programma kon verlaten 'you done very very well'. Het was heel bijzonder.

Het was, denk ik, een van de beste series van The Apprentice. Dat kwam door memorabele kandidaten zoals  Stuart Baggs 'The Brand'. Hoe verzin je het om jezelf, in je c.v., "Het Merk" te noemen?

Het was het begin van vele gedenkwaardige uitspraken van de eenentwintig jarige. Week na week zorgde hij fantastische televisie en stapje voor stapje naderde hij de finale met als hoogtepunt een speech in the boardroom vorige week die niet onder deed voor de monologen van Shakespeare's grootste helden op het slagveld. 

Zoals wij weten volgt de ondergang daarna bijzonder snel. Ook hier. Tegen alle verwachtingen in, wist Stuart zijn hachje te sparen. Hij mocht door naar de interviewronde waar hij zijn Waterloo vond en Lord Sugar moest erkennen dat het een foute inschatting was geweest Stuart ten koste van Liz - de kandidate die naar huis moest - in het proces te houden.

Gelukkig maar voor Alan Sugar heeft hij adviseurs die het ondervragen tot een zaak van leven of dood hebben verheven - 'mental torture' zei Joanna erover. Prijsloos was de interactie tussen Stuart en Claude, een van de interviewers. Stuart vond zichzelf een grote vis in een kleine zee. Fout, zei Claude: je bent geen grote vis, je bent zelfs helemaal geen vis. Ai!

Er waren nu nog drie kandidaten over en nog een van hen moest het veld ruimen. Innemend als hij was, Jamie Lester had zijn beste tijd gehad en Lord Sugar liet hem gaan nadat men over hem rapporteerde dat hij nogal makkelijk de schuld voor zaken in zijn leven bij anderen neerlegde.

Of dat terecht was is de vraag want dat was niet zoals hij de afgelopen weken was geportretteerd maar duidelijk was dat vermoeidheid Jamies prestaties niet ten goede was gekomen. Zijn vertrek al was het als laatste van de overgebleven kandidaten voor de finale viel eerlijk gezegd wat in het niet bij het congé van de andere twee.

En daarmee zijn er twee over die, met behulp van de oud-kandidaten, de strijd moeten aanbinden om de titel en bijbehorende functie van in een van de bedrijven van Lord Sugar van The Apprentice. 

De eerste finalist is Stella English - en ik denk ook dat zij de favoriet is op dit moment. De ander is Chris Bates. Zij moeten in de finale aflevering een nieuw alcoholisch drankje bedenken, produceren en aan de markt presenteren.

Erna, als altijd na een aflevering van The Apprentice, zullen we kunnen genieten van de nazit: The Apprentice, You're Fired wat voor deze gelegenheid heet: You're Hired.

De nazit had dit seizoen een nieuwe host, Dara O Briain die er even in moest komen maar vanavond zijn plaats zeker veroverd had. 

Ik zal er misschien later nog over bloggen maar deze humoristische terugblik op "het leven" van de kandidaten in de serie waarin zij zijn weggestemd mis ik bij Nederlandse "afvalshows".

Het voelt als een cathartische ontlading. Nog één keer kunnen we om en nu mét de kandidaat lachen om zijn of haar perikelen tijdens de show. Er zijn drie panelleden die hun menig geven en er is publiek dat waar gewenst kan boe-en en ah-en en kan aangeven of Lord Sugar de juiste beslissing heeft genomen.

In The Apprentice: You're Fired kan een kandidaat kan laten zien hoe hij of zij "normaal genomen" is, d.w.z. zonder de druk van de competitie, zonder editing van een redactie die er is om een spannende aflevering af te leveren. Het is altijd voor iedere kandidaat een positieve wijze om de serie mee af te sluiten.

Vanavond op BBC1 om 23:35 kijkt Lord Sugar in Why I Fired Them terug op de kandidaten die hij weggestuurd heeft. A.s. zondag is de laatste aflevering The Final & You're Hired te zien op BBC1 om 22:00 uur.



Kate
16 december 2010




De foto van Dara O Briain komt van: 
http://www.telegraph.co.uk/culture/tvandradio/5712453/Interview-Dara-OBriain.html

Alle andere foto's zijn afkomstig van: http://www.bbc.co.uk/apprentice/series6/