woensdag 7 april 2010

Cooking doesn't get tougher than this...

Wow, opnieuw met enorm veel plezier, ontzag en respect gekeken naar MasterChef op de BBC. Kookwedstrijd van acht weken onder leiding van John Torode and Gregg Wallace met als doel de beste amateur-kok van Groot Brittannië te vinden. 

Ieder jaar ligt de lat hoger. Ieder jaar kijk ik met meer ontzag naar wat amateurs klaar spelen in professionele keukens. Het programma is een grote energy boost: van voice-over, muziek, John en Gregg, de locaties, de opdrachten tot natuurlijk de kandidaten en hun recepten. 

Gisteravond zag ik o.a. hoe de drie finalisten: Dhruv Baker, Tim Kinnaird, Alex Rushmer in Jodhpur, India in zinderende hitte kookten voor de Maharajah Gaj Singh II. Een groots vuurwerk werd ontstoken ten teken dat het diner kon worden geserveerd. En wat voor diner... 

Alsof deze opdracht niet intimiderend genoeg was, werd vanavond o.a. gekookt voor Alain Ducasse een drie Michelin sterren chef en een aantal van zijn protegés die allen in Michelin sterren restaurants koken.

Morgenavond is alweer de laatste aflevering. Traditiegetrouw zal elk van de drie finalisten koken in een sterrenrestaurant ergens in Europa. Ik heb gelezen dat dat voor Dhruv, Tim of Alex in Nederland zal zijn. 

Daarna keren zij terug naar de MasterChef studio om voor de laatste maal te koken voor Greg Wallace en John Torode. Aan hen de taak een van de drie tot winnaar uit te roepen.

Wat zo mooi is aan dit programma is te zien hoe ver mensen kunnen komen als zij hun hart volgen, gestimuleerd worden, training krijgen en een kans hun droom waar te maken. 

Het is ontroerend mee te maken hoezeer zij onder zware omstandigheden hun grenzen verleggen en meer en beter presteren dan zijzelf voor mogelijk hadden gehouden. Hoe steil de leercurve is en wat een verschil acht weken, ongetwijfeld heftige training achter de schermen, uitmaakt.

Cooking doesn't get tougher than this. En zo is het! Morgenavond, 22:00 uur bbc1.

Kate
7 april 2010