zaterdag 10 december 2011

Ouderwets Hollandse hachee

pan hachee op het vuur
Vanavond staat er hachee op het menu. Een ouderwets Hollands gerecht dat ik vorig jaar herontdekt heb. Ik weet niet wat het is dat het zo lekker maakt, wellicht toch gewoon de azijn en de suiker - het zure en het zoete - gecombineerd met de typische decembersmaak van kruidnagels.

In sommige recepten voegt men tegen het einde van de bereiding ook een plaatje ontbijtkoek toe om te binden en voor de smaak. Ik doe het niet tenzij de saus al te dun uitvalt en/of de smaak erom vraagt. Misschien doe ik het dus toch :-).

Enfin, terug naar de basis: men neme...

5 gesnipperde uien
600 gram runder- of riblappen of hacheevlees

2 eetlepels bloem
ca. 0,5 liter warm water (waarschijnlijk iets minder dan dat)
1 bouillon tablet
2 eetlepels azijn
1 theelepel suiker (afgestreken of niet helemaal vol)
2 laurierblaadjes
4 kruidnagels

eventueel aan het einde toevoegen:
1 eetlepel ketjap manis
2 theelepels sambal oelek

Fruit de uien in de boter. Voeg het vlees toe. Roer de bloem erdoor en laat het even garen. Giet het warme water erbij en voeg de overige ingrediƫnten toe. Laat de hachee 3 uur of zolang als nodig is stoven met de deksel op de pan en maak eventueel tegen het einde van de bereiding af met ketjap en sambal.

Heerlijk!

Kate
10 december 2011