donderdag 29 september 2011

236 schakels - 27.

‘Kate!’
‘Sorry, het spijt me, wat zei je?’
‘Ik wil dat je op je knieën op tafel gaat zitten met je gezicht die kant op.’ Mark wees op de muur.

Ze klauterde nogal onhandig op de eettafel en nam haar positie in. Haar hoofd licht gebogen, haar handen op haar rug gevouwen. Schouders naar achteren, omlaag. Borsten omhoog.

‘Wat wil je drinken?’
Ze snakte naar een kop koffie maar er was geen koffie meer in huis. ‘Mag ik een glas water alsjeblieft?’

Hij zette een kom Brinta voor haar op tafel even later gevolgd door een groot glas water waarna hij plaatsnam tegenover haar aan de kop van de tafel.

‘Dijen uiteen. Mooi ja. Zo, en nu mag je eten en drinken. Nee, bestek krijg je niet. Je hebt handen aan je lijf en vingers. Wen er maar aan. Een van deze dagen neem ik je het gebruik van bestek af.’

Het drong amper tot haar door. Ze was moe. Ze had honger. Ze had het koud. Ze had haar knieën bezeerd aan de tafelrand. Ze wilde het liefste gewoon naar bed. Eten en naar bed.

Maar eten met haar handen zou het glas besmeuren. Ze wist niet of dat mocht. Wat de consequentie zou zijn. Ze besloot eerst het glas leeg te drinken. Een hand op haar rug. In de andere het glas. Kleine slokjes. Niet gulzig. Mooi. Ze pakte de kom in haar handen.

‘Zet neer. Met je ene hand vinger je jezelf terwijl je met de andere je pap eet. Je mag zelf kiezen met welke hand je wat doet. Je komt pas klaar als de kom leeg is. Die pap moet op maar klaarkomen hoeft niet.’

Vingeren, pap omhoog brengen uit de kom naar haar mond zonder te knoeien. Het was te moeilijk. Ze was te moe om de coördinatie goed af te stemmen en het ook nog moeiteloos en mooi over te doen komen. Ze wisselde van hand en weer terug. Ze stopte.
Hij zweeg.

Ze hervatte haar opdracht. Het duurde eeuwig. Ze was nat, dat verbaasde haar maar ze was te moe om klaar te komen. Te lui zou hij denken of zeggen. Maar hij zei niets. Hij keek slechts naar haar gevecht. Uiteindelijk was de Brinta op. Pap zonder suiker. Nu al. Ze kwam niet klaar. Ze likte haar vingers schoon en legde haar handen weer op haar rug.



Kate