maandag 30 juni 2014

Voor mezelf zorgen


'Zorg goed voor jezelf', adviseerde de Mammacare-verpleegkundige toen ik haar in paniek belde. Je moet toch wat en wie kan beter van advies dienen na het telefoontje van de fysiotherapeut die mij de ogen opende voor de gruwelen van chemo en wel dusdanig dat ik er niet, nooit aan wilde beginnen.

Zij vertelde het verhaal van vrouwen die ook alleen zijn tijdens deze periode en het goed doorstaan, van vrouwen die 'gewoon' doorwerken zo goed als dat gaat. 'Jij kunt dit'. Ja, ik denk dat ik het kan. Fout!!! Niet denken maar geloven. Geloof in jezelf. Omarm de behandeling en ga ervoor. Ja, zucht.

Maar inderdaad: ja. Ik kan dit. Ik ken mezelf een beetje. Ik heb meer last van mensen om me heen als ik me niet lekker voel dan van het alleen-zijn. Ik ben voorbereid: wat voorraad gekocht, wat gegoogled, wat voornemens gemaakt - ja, ik weet dat de weg naar de hel maar soit.

Gisteren heb ik voor het eerst ijsjes gemaakt - zonder ijsmachine in van die waterijsvormpje: verse kersen met yoghurt en honing en nog wat ingrediƫnten. Niet te zoet maar lekker koud en fris. Zoek op 'popsicles' en je vindt tientallen recepten. Misschien zet ik er ook nog wel een online - later.

Zaterdag op de markt, kocht ik Shropshire blue. Een prachtige schimmelkaas uit - ja, uit de U.K. dus lol. Hij hoort bij de tijd dat ik in Stratford-upon-Avon woonde en we elk weekend bij elkaar kwamen om te koken, te eten en te drinken, te praten en te lachen. Mooie tijd. Mooie kaas.

Het is me te druk op de Linden- en Noordermarkt maar tijdens het stukje dat ik liep kocht ik ook prachtige rozen. De kleur staat schitterend bij mijn stoelen en mijn vloerkleed. Ze geuren. Ik ben blij. Iets minder toen ik zag dat ze helemaal uit Kenia komen :-). Dan maar.

Ja, ik zorg voor mezelf en dat heeft de grootste prioriteit en daarbij hoort, vind ik, een soort van bevestigende peptalk: ik kan dit, ik kan het aan, ik ben sterk, ik onderken dat het zwaar zal zijn en ik mag af en toe even hangen maar het credo is: gewoon zoveel mogelijk doorgaan. En bloemen blijven kopen :-). Goed voor mezelf zorgen. Ik deed dat al maar nu beter dan ooit.

Kate
30 juni 2014