donderdag 6 mei 2010

The Edible Garden: it's not bricks and mortar

 
Waar ik erg blij van word iedere woensdagavond is het programma van Alys Fowler op BBC2 om 21:00 uur The Edible Garden.

Zij heeft zich ten doel gesteld om de achtertuin van haar huis in Birmingham zo productief te maken dat ze geen groente en fruit meer hoeft te kopen. Daarnaast moet de moestuin ook een lust voor het oog zijn.

Ik kan niet goed uitleggen waarom dit programma mij zoveel vreugde schenkt. Je leert eigenlijk niets en de wijze van leven is 'alternatiever' dan bij mij past bovendien heb ik geen enkele ambitie het niveau van sinaasappelkistjes te ontgroeien en zelf een tuin te beginnen maar toch zit ik iedere woensdag stralend voor de buis.

Naast het onderwerp zelf, moeten het de muziek, de stem van Alys, de 'plaatjes' van de tuin en omgeving zijn alsmede natuurlijk het prachtige Engels dat mij met zoveel plezier vervult. 


Misschien is de beste vergelijking nog wel die met een mooi tijdschrift waar je ontspannen doorheen bladert, genietend van de prachtige foto's, de korte teksten die net dat beetje extra informatie geven - te kort om te vervelen, lang genoeg om als mondvermaakje te dienen, in de wetenschap dat je alles kunt vergeten of op je eigen wijze inzetten in het leven van alledag. 

Misschien is het genot van 'The Edible Garden' te vinden in een half uurtje wegdromen, meegevoerd worden in de wereld van een ander - niet noodzakelijkerwijze een 'echte' wereld maar een die aanspreekt en inspireert en je laat stromen, vol liefde en vreugde.

Helaas kunnen wij in Nederland niets van de filmpjes op de BBC site afspelen. Stomme BBC! Op YouTube staat slechts de trailer van de serie maar, mocht je toch iets meer van Fowlers stijl en werk willen zien of wil je weten hoe je knoflook plant, kijk dan tien minuten naar: Winter work on the allotment. Je zou bijna zin krijgen in de winter (niet dat het momenteel buiten anders voelt).

En wat mooi wat ze zegt, helemaal op het eind, over een volkstuin - lees elke tuin of moestuin of rij sinaasappelkistjes:
 
'You can't have it forever. It's not like a house. It's not  bricks and mortar. You're just passing through. You can have it for a bit of time and that's it.'

En zo is het. Zo is het met het hele leven.

Nog één week en dan is het alweer voorbij. Kijken dus, a.s. woensdag om 21:00 uur op BBC2. Ook dan kijkt zij vooruit naar de winter en laat zien hoe zij haar wintervoorraadkast vult met zelf geteelde producten.


Kate
5 mei 2010


© De foto's komen van het internet.