dinsdag 23 oktober 2012

Oktober: ongestampte hutspot

Oktober. Herfst. Hutspot.

Vers koken wordt steeds gemakkelijker gemaakt. Soms ga ik mee met nieuwe ontwikkelingen, soms niet. In het geval van hutspot koop ik graag een zak hutspotgroente - of hoe heet het. 

Toegegeven, ik zou de verhouding misschien iets veranderen door er wat meer ui door te doen. Dat kan altijd. Een ui is snel genoeg bijgesneden. Ik deed het niet vandaag. Makkelijk wil ook wat.

Dit zijn de ingrediënten die ik gebruikte: 

ingrediënten voor hutspot
1 zak hutspot - ui en wortelen - van 1000 gram
700 gram aardappelen - ca. 4 grote aardappelen
runderbraadworstjes

1 laurierblaadje
2 verse salieblaadjes
1 kruiden-, tuinkruiden-, of 2 runderbouillontablet
zout en peper naar smaak
margarine

Schil en snijd de aardappels in blokjes. Kook ze in een grote pan in bodem water waaraan een bouillontablet is toegevoegd. Zelf gebruik ik weinig of geen zout dus wellicht wil je een tablet extra gebruiken of zout.

Hopelijk heb je niet met de zak groenten lopen zwaaien zodat de uien en wortelen makkelijk te scheiden zijn. Je bakt de uien namelijk in de koekenpan met margarine. Het laurierblad - doe eens gek en pak er twee - gaat erbij.

De aardappelen zijn snel genoeg zover - d.w.z. halfgaar - dat de wortelen er bovenop kunnen. Het kookvocht blijft in de pan. De zachtgele uien komen op de wortelen.

Check of er wel genoeg vocht in de pan zit - geen idee hoe je dat doet :-). Ben je bang voor aanbranden, voeg dan iets water toe maar het is niet de bedoeling dat alle wortelen onder water staan. 

Leg de deksel op de pan en kook het geheel in ca. twintig minuten gaar of naar smaak klaar - iets minder gare wortelen waar nog wat bite aan zit zijn vaak lekkerder van smaak dan de wortelpap van doorgegaarde peentjes.

De braadworstjes bak je in de pan waar je de uien in hebt gebakken. De worstjes hebben, volgens verpakking net als de hutspot ca. twintig minuten nodig. Da's handig!

Bak de worstjes in de onafgewassen koekenpan met wat nieuwe margarine en een paar salieblaadjes. Indien je geen salie in de tuin hebt, kun je ze weglaten en eventueel nog een (gedroogd) laurierblad gebruiken.

Vlak voor het opdienen roer je de uien, wortelen en aardappelen door elkaar maar je stampt ze niet. Mag wel hoor maar ik vind het lekkerder ongestampt.

Wat een prachtig kleurrijk bord: hutspot met duidelijk identificeerbare ingrediënten, een worstje, kloddertje goeie mosterd en wat jus.

Kate
23 oktober 2012