maandag 3 oktober 2011

Preischotel met gehakt en banaan

Ondanks dat het nu zomerherfst is, staan er winterschotels op het menu. Gisteren zuurkool met rookworst. In de winter, en dat was het de afgelopen maanden, heb ik altijd een pak zuurkool in huis. Tegenwoordig hebben ze van die eenpersoonsrookworstjes per stuk verpakt in een tweestuks pak en aardappels heb ik altijd wel in huis. Heerlijk!

Vandaag wordt het een preischotel met gehakt en banaan. Lekker en goed vooraf klaar te maken. 

Ik, lui als ik ben, gebruikte een pan om alle laagjes waaruit de schotel bestaat te bereiden waarna ze in een ovenvaste schaal overgingen. Het wordt een tweepersoons portie. Of, voor mij alleen, een schotel om twee of drie dagen van te genieten.
presichotel op het bord

Nodig:
250 gram rundergehakt
1,5 prei - in ringen gesneden
2 bananen
puree
geraspte kaas
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal
1 bouillontablet
nootmuskaat
margarine

Als eerste bakte ik 250 gram rundergehakt, zonder vet, in een antikleef koekenpan en voegde een theelepeltje sambal toe voor de smaak. Toen het vet eenmaal uit het vlees was gebakken, wreef ik er een paar kleine stukjes van een bouillontablet in op. Op het eind strooide ik er nog wat nootmuskaat over. Deze eerste laag schepte ik in de ovenschaal dat met een beetje olijfolie was ingevet.

prei in de pan
De tweede laag is prei en ik gebruikte anderhalve prei. Je kunt natuurlijk ook een zak gesneden en gewassen prei gebruiken. Dat deed ik niet. 

Ik bakte de prei in het vet van het gehakt en voegde opnieuw iets van het bouillontablet toe. Ook kneep ik er een teentje knoflook boven uit. De groente belandde bovenop het gehakt.

In veel recepten wordt instant aardappelpuree gebruikt. Ik ben nogal een pietlut wat betreft puree en maak die het liefste zelf. Zo ook vandaag. Wel heb ik altijd al gekookte aardappels voorhanden. Heerlijk om in de koelkast te hebben voor bak of snelle kook of puree dus ik kook altijd extra aardappels.

Puree maak ik meestal gewoon in een pan maar vandaag deed ik het in de koekenpan. Wees wel voorzichtig met stampen dat je de antikleeflaag niet beschadigd.

Nodig - hoeveelheden naar smaak en op de tast:

gekookte en afgekoelde aardappels
puree in de maak
boter

melk
bouillontablet
worcestersaus
tabasco
foelie
witte peper

Smelt boter in de pan. Voeg klein gesneden koude gekookte aardappels toe. Stamp ze fijn. Giet er melk bij. Roer met een pollepel. Stamp desnoods nog eens extra. Voeg zo nodig melk toe. Kruid met bouillontablet, tabasco, worcestersaus, foelie, witte peper. Proef. Kruid bij. Klaar.

klaar voor in de oven
De puree kwam bovenop de prei. Tot zover kun je de schotel vooraf bereiden. 

Steek de oven aan en verwarm voor. Snijd twee bananen in plakjes - ik had er maar een - en beleg de schaal hiermee. Eindig met een laag geraspte kaas en wat klontjes boter. 

klaar uit de oven
Zet de schotel in de oven een half uur tot drie kwartier dan is hij wel heet en de kaas gesmolten.

Natuurlijk kun je op allerlei manieren variĆ«ren: ander gehakt, zure room toevoegen, tomaten erdoor, andere kaas bovenop. Ik doe het niet want dit is, wat mij betreft, precies goed. 

Kate
3 oktober 2011