zaterdag 28 mei 2011

Queen 40 jaar


Queen bestaat veertig jaar. Ik veronderstel dat je pas een jubileum of verjaardag kunt vieren als je heel precies weet en nauwkeurig kunt communiceren wanneer de onderneming, het samenzijn, de band begonnen is. Dat kan lastig zijn en niet onomstreden.

John Deacon
De mannen van Queen - wie zijn dat eigenlijk? - hebben besloten dat Queen begonnen is op 1 maart 1971, de dag dat John Deacon na een auditie werd aangenomen als bassist.

Niet de datum waarop Freddie Mercury de band Smile, bestaande uit Brian May, Roger Taylor, mocht versterken. Niet de dag toen op voorspraak van Freddie de bandnaam werd gewijzigd in Queen. 

Queen concert 25-07-1970
De datum van het eerste concert als 'Queen (formerly Smile)' is niet gekozen als het begin van Queen. Nee, Queen werd of was pas Queen toen John Deacon erbij kwam en dat is vreemd want Queen is nog steeds Queen terwijl Mercury noch Deacon een actieve rol hebben of zullen hebben in de band.

Het is ruim twintig jaar na het overlijden van Freddie Mercury; John Deacon heeft zich in 1997 van de muziekwereld en Queen afgewend maar Queen gaat gewoon door. Men tourde met een andere zanger, nam nieuw materiaal met hem op maar Queen bleef steeds Queen - hoewel soms als Queen+Paul Rodgers.

Momenteel tourt Brian May met de zangeres Kerry Ellis door de U.K. - plannen voor een Europese tour zijn in de maak - de helft van de voorstelling kan het publiek luisteren naar Queen songs inclusief een samenzang tijdens de akoestische versie van "Love of My Life". Het voelt op de een of andere manier niet goed.

Brian stelt: 'In no sense am I trying to be Queen'. Okay, in dit geval heet de samenwerking niet Queen - het is een Brian May productie en niet Roger maar diens zoon zit achter de drums. Dit is niet Queen en niemand die dat pretendeert - ik ook niet maar speel dan verdorie niet zoveel van het repertoire van je oude bandje!

Dit is het jaar van Queen en dat valt heel gunstig een paar maanden na de overstap van EMI - bijna veertig jaar koninklijke platenmaatschappij - naar Universal Music die, ook heel toepasselijk, alle albums opnieuw gaan uitbrengen. De eerste vijf liggen al in de schappen, de volgende vijf worden in juni verwacht. Ik koop dit keer maar niets :-).

Queen
Queen viert een feestje en pakt als vanouds groots uit. Zo was er de tentoonstelling "Stormtroopers in Stilettos" van 25 februari tot 12 maart in Londen. Een overzicht van de beginjaren van Queen. Jammer genoeg kon ik hier niet weg anders was ik beslist even een kijkje gaan nemen. Het leek me buitengewoon interessant en leuk.

Er is ook een nieuwe documentaire gemaakt van de geschiedenis van Queen door de ogen van Brian en Roger. "Days of our Lives" is te zien op BBC2 in twee delen op zondag 29 mei 2011 en maandag 30 mei om 23:00 uur.

Ik moet zeggen dat ik huiverig en nieuwsgierig tegelijk ben. Al jaren wordt de geschiedenis van Queen herschreven. Stukje bij beetje, jaar na jaar is het belang Brian en Roger in alle facetten van het bandleven vergroot. 

Over John horen we hoogstens 'he’s very nervous and very fragile and he doesn’t really want to deal with a lot of people anymore (...) but he’s still our partner, you know, he still gets paid'. Tja... Zegt Brian May: 'I think the popular view is that when John joined the band, the band was complete'. 

Smile concert 27-06-1970
Prima! Maar dan alsjeblieft, alsjeblieft ontbind de band nu die - al was het maar door de dood van Mercury - niet meer compleet is, nu Deacon al jaren een slapend lid is. Ontbind de band en ga verder onder de naam Smile of Taylor & May, May & Taylor is ook goed. Ga samen op reis als oude mannen en zing je liedjes als je dat nodig vindt.

De harde realiteit is echter dat May en Taylor samen niet zo goed zijn, apart niet zo goed zijn als samen met Deacon en Mercury, niet zo goed als de musicalcast van een goed geoliede productie die ook al weer negen jaar op de planken staat, nooit beter dan dat wat nu voor de zoveelste keer met een nieuw hoesje en weer nieuwe toevoegingen en wellicht inderdaad opgepoetst met veel bombarie uitgegeven is.

Queen is veertig en nog zijn de festiviteiten niet ten einde. Er komt een film over een aantal jaren in het leven van Freddie Mercury - de jaren voorafgaand aan Live Aid, voorafgaand aan aids en aftakeling. Ik denk dat ik ook dit deel van het feest maar aan me voorbij laat gaan.

Ik ben een cynica en merk dat ik steeds meer moeite krijg met de bulldozer die Queen heet. Die mij steeds weer nieuwe oude platen probeert te verkopen of op andere manieren tracht geld te genereren - niets mis mee maar hmm ooit is het toch echt wel genoeg geweest zelfs als je oud-en-trouw-fan-van-het-eerste-uur bent.

Het stoort mij dat Lenie 't Hart onder de nieuwe reclame voor haar Zeehonden Crèche ongeveer het hele "Love of my Life" als muziekje mag misbruiken. Een heel nummer, ook nog een nummer met heel veel connotaties, dierbare gevoelens en herinneringen. Dat is toch echt wat anders dan de openingsmaten van "It’s a Beautiful Day". Blijkbaar denken de heren van Queen er anders over...

En zo vecht ik verder met mijn passie van weleer. Het is een kwestie van loslaten, van je niet druk maken, van kiezen voor de elementen die (nog) wel goed voelen. Het zou pijn doen ware het niet dat ik het proces herken en erken als een dat overal in de geschiedenis plaatsvindt: het heet historiografie.

Historiografie is geschiedschrijving. Er is dat gezegde, u kent het wel, geschiedenis wordt opgetekend door de overlevers, door de overwinnaars, door mensen met hun eigen kijk op dat wat vooraf gegaan is. Zou Brian May zijn overleden in 1991 dan zou verhaal van Queen heden ten dagen anders worden verteld.

Ik zit morgen- en overmorgenavond rond deze tijd - 23:00 uur - te kijken naar BBC2. Huiverig en nieuwsgierig zal ik luisteren en kijken naar dat wat de heren May, Taylor en hun manager Jim Beach ons willen laten zien en horen. Er zal over John Deacon worden gesproken en over Freddie Mercury: positief, liefdevol zelfs. Het zal mij, in weerwil van mijzelf, boeien en pakken en meevoeren naar mijn jeugd.


Queen bestaat veertig jaar en dat moet gevierd worden - want als het niet gevierd zou worden was het ook niet goed :-). Champagne ontkurken en kijken: morgenavond en maandagavond: "Days of our Lives", 23:00 uur op BBC2.

Kate
28 mei 2011 


Foto en tekst verantwoording:


1. Logo 40 jaar Queen - http://queenonline.com/en/news-archive/queens-40th-anniversary-a-reason-to-be-excited-about-2011/

2. Foto John Deacon gemaakt door Mick Rock - http://joehasselvander.blogspot.com/2009/01/queen-sheetkeeckers-return-of-rock.html

3. Aankondiging van het eerste concert van Queen (voorheen Smile) op 25 juli 1970 in PJ's in Truro Cornwall met Freddie Mercury (lead vocals, tambourine), Brian May (electric guitar, backing vocals), Roger Taylor (drums, backing vocals),
Mike Grose (bass guitar) komt van: http://www.queenconcerts.com/detail/live/3/queen-live-25-07-1970-pjs-club-truro-uk.html

4. Citaat Brian May: 'In no sense am I trying to be Queen' komt uit "If it dies, it's all on me
- I don't have any back-up" - interview met Kerry Ellis in de krant "Shropshire Star" van 10 mei 2011, geschreven door Dave Burrows en gelezen via
http://www.brianmay.com/whatsnew.html


5.  Wil je weten hoe het was die tentoonstelling over de beginjaren? Kijk dan op: http://www.stormtroopersinstilettos.com/gallery/
Foto's van de tentoonstelling staan hier:
http://www.flickr.com/photos/simononly/sets/72157626248993886/detail/
En een filmpje is er ook: http://www.youtube.com/watch?v=_Oi_WZCioo8

6. De "pasfotootjes" van Queen zijn gemaakt door Mick Rock en komen van:  http://www.queencuttings.com/dblog/articolo.asp?articolo=176

7. De citaten over John Deacon komen uit een interview van Roger en Brian aan queenonline.com:
- Roger Taylor zei: 'he’s very nervous and very fragile and he doesn’t really want to deal with a lot of people anymore (...)  but he’s still our partner, you know, he still gets paid' - in deel drie van het interview van 29 maart 2011. Het is terug te vinden op:
http://www.queenonline.com/en/features/brian-and-roger-interview-part-3/
- Brian May stelde: 'I think the popular view is that when John joined the band, the band was complete. So it’s the anniversary of that which I think is March. So we became the complete Queen group when John joined us.' Dat was in deel 1 van 23 maart 2011 op: http://www.queenonline.com/features/roger-taylor-brian-may-interview-part-1/

8. De advertentie voor wat het laatste concert van Smile zou zijn op 27 juni 1970 in Cityhall Truro, Cornwall komt van: http://queenincornwall.blogspot.com/2010/07/smile-gigs-in-cornwall-3-more-that-were.html


9. De foto van de band aan het eind van mijn blog is ook gemaakt door Mick Rock en komt van: http://www.nme.com/photos/queen---forty-years-of-glam-rocking-genius/208154/5/1#7

Freddie en Mick Rock
10. Mocht je nou nieuwsgierig zijn naar die Mick Rock, fotograaf van de beroemde foto's in de beginperiode - "Queen II" en "Sheer Heart Attack" - al die wonderschone foto's die zo invloedrijk zijn geweest in de beeldvorming van de band in de '70s - hier is hij met Freddie.

Deze foto - leuk hè dat jasje dat zowel door Freddie als Roger als Mary Austin is gedragen :-) - komt van: http://www.mercury-and-queen.com/queen.htm