zondag 30 oktober 2016

Rendang van hamlappen

Hamlappen met korting bij AH en ik kon ze niet laten liggen. Indisch. Dat had ik, na een zomer en langer eten uit eigen groententuin en kas, lang niet gekookt.

Het werd rendang. Dat is eigenlijk een gerecht dat ik maak met rundvlees maar waarom niet eens wisselen? Echt zin in. Heerlijk! En, heel belangrijk, ik had alles in huis:

hamlappen - twee gingen er in de diepvries, drie sneed ik in blokjes - het recept vroeg om 800 gr vlees

1 ui
3 tenen knoflook
1 rode peper, ik haalde de zaadjes en vliezen eruit
stukje verse gember, geschild, van een paar cm
1 theelepel djinten
2 theelepel ketoembar
2 eetlepels ketjap

neutrale olie
1 blikje kokosmelk (400ml)
laurierblad
4 kruidnagels
kneepje citroen- of limoensap
bouillontablet

Maak een boemboe door het lijstje van ui tot en met ketjap te vijzelen of vermalen of pureren. Een keukenmachine of staafmixer met bakje is uitstekend geschikt indien de vijzel te klein of afwezig is. Bak de boemboe 2 tot 4 minuten in neutrale olie in een braadpan die in de oven kan.  

Voeg het vlees toe wanneer de kruiden gebakken zijn. Giet de kokosmelk over het gebruinde vlees. Laat een bouillontablet in de saus oplossen en voeg het laurierblad en de kruidnagels toe. Proef. Voeg peper en citroen en eventueel nog zout toe.

Leg de deksel op de pan en zet het geheel in een oven van ca. 160-180 graden. Een paar uur en dan is het zeker gaar. Lekker met rijst en een sajoer. Mocht dat teveel werk zijn dan kun je ook gewoon wat bonen of erwten op het laatst in het water van de rijst gooien.

Het was een tractatie. Sorry, geen foto maar wel voor herhaling vatbaar vandaar het recept hier. Oh, en hoe kon ik het vergeten? Ik maakte er een verrukkelijke roedjak bij met komkommer en fruit uit eigen tuin :-).

Kate
30 oktober 2016 


De foto van de hamlappen vond ik hier