woensdag 24 februari 2016

Vijf liter citroenmarmelade :-)

Zie hier het resultaat van een middagje marmelade maken: 28 potjes citroenmarmelade.

Broer vroeg of ik een winkeltje ging beginnen. Nee, dat vroeg hij niet. Hij concludeerde en vroeg zich slechts nog af wat de naam van de winkel zou worden.

Geen idee wat mij bezielde zoveel jam te maken. Vorige keer had ik twee potjes waarvan er een bijna helemaal in de taart verdween. Nu is er geen plan om taart te maken en ik zal een plank in de schuur leegmaken voor de voorraad.

Ik eet geen 28 potjes jam, ongeacht wat voor jam en zeker geen marmelade, per jaar. Maar, broer en ik gaan even een paar dagen op pad en onze oude tante, de oude vrienden van onze vader, onze neef - ik neem maar wat mee.

Het recept vermenigvuldigde ik zesmaal. Totaal 1250 gram citroenen plus een mandarijn om het op 1500 gram af te ronden. Drie kilo suiker. De hoeveelheid water kon ik niet verzesvoudigen want in mijn grote soeppan kan 'maar' vijf liter.

Geen idee hoor. Het water verdampte niet en de pan was vol nog voor al het suiker toegevoegd was. Ik zette een tweede pan op het gas. Uiteindelijk had ik bijna vijf liter marmelade die, schat ik in wellicht, niet erg dik zal zijn :-).

Ik spaar jampotjes. Sinds een paar dagen besef ik dat ik dat sparen groter moet aanpakken. Vandaag bleek wel waarom. Drie keer kookte ik jam-, kappertjes- en andere potjes uit en het was net genoeg. 

Morgen maak ik een van de kleinste potjes open om te testen hoe de dikte en smaak is na een nachtje op zijn kop afkoelen. Weer een dag voorbij en ik kan het je aanraden zo'n dagje prutten in de keuken. 

Kneuterigheid ten top maar oh zo ontspannend :-).

Kate
24 februari 2016