woensdag 18 november 2015

Appel-hazelnootkruimeltaart



Mijn nieuwe landgoed - dit keer is het een echt grote tuin - herbergt veel fruitbomen en -struiken waaronder een hazelaar maar ook twee appelbomen.

De eerste appels, waarvan 'men' zegt dat het Goudrenetten zijn, verwerk ik voornamelijk tot taart en deze appel-hazelnootkruimeltaart is favoriet en kan, zoals ik ben, naar smaak of zin worden aangepast.

Je hebt nodig voor een taart gemaakt in een springvorm van 24 cm:

1 eetlepel abrikozenjam (optioneel)
500 gram appels
1 eetlepel bakpoeder
225 gram (patent-, tarwe-, volkoren-) bloem
1 kneepje citroensap of ander citrussap
2 grote eieren
100 gram ongebrande hazelnoten
2 eetlepels havermout (optioneel)
170 gram roomboter (85 gr koud, 85 gr zacht)
190 gram (basterd-, riet-, kristal-) suiker
specerijen (gember, kaneel, komijn)
1 zakje vanillesuiker

Dat valt mee toch? En hoewel mijn surrogaatzus zei dat het best veel werk was om deze taart te maken, vind ik het eigenlijk wel meevallen. Ik verdeel het werk in een aantal stappen dat maakt het overzichtelijk.

Oh en het helpt als je drie beslagkommen hebt en ruimte in de koelkast om die even daar op te bergen. Eventueel haal je maar je groentelade uit je koelkast zodat je daar een hoge plek hebt voor een of twee kommen.

Stap 1: de hazelnoten - en dat is meteen het meeste en lastigste werk als je ze tenminste zoals ik moet kraken. Je hebt uiteindelijk 100 gram hazelnoten nodig zonder dop/schil. Ik leg ze in een gesloten theedoek en sla er flink op met een houten snijplank. Dat lijkt sneller te gaan dan de noten een voor een te kraken.

Stap 2: oven voorverwarmen. Als je bijna klaar bent of toe aan even een pauze, zet je vast de oven aan - ik ga hier altijd de mist in, vraag me niet waarom maar zet hem op 170 graden C.  

Stap 3: hazelnoten roosteren. Ga verder met je noten en als je ze allemaal gekraakt hebt dan leg je ze op een bakplaat in de oven. Dat geeft extra smaak. Het kan ook in een droge koekenpan maar je oven staat toch al aan dus vooruit.

Let er goed op want ze verbranden waar je bij staat. Dus: niet langer dan 8 tot 10 minuten en af en toe even schudden zodat alle kanten geroosterd worden. Laat ze hierna afkoelen op een bord. Vind je dit nu te veel werk, dan sla je het roosteren over maar het geeft wel veel extra smaak aan verse hazelnoten.
 
Stap 4: de vulling. Schil 500 gram appels in dunne schijfjes. Dat is zeker niet deze hele emmer. Denk aan een stuk of vier, vijf appels - ik schilde er een extra dit keer.

Een klein kneepje citroensap zorgt ervoor dat ze niet bruin worden. Roer er 65 gram suiker door en een zakje vanillesuiker.

Breng extra smaak aan door een snuif specerijen. Ik ben helemaal into komijn (djintan is de Indonesische naam) maar kaneel of gember of speculaaskruiden zijn ook mogelijk. 

Het vocht dat vrijkomt, bind je door een eetlepel bloem door de appels te roeren. Zet de kom in de koelkast.

Stap 5: de kruimellaag of crumble. Dit is de krokante mix die bovenop de taart komt te liggen. Op mij foto is de bloem niet helemaal gebruind vandaar dat er een stukje 'wit' te zien is.

De hazelnoten zouden nu wel afgekoeld moeten zijn. Je legt ze opnieuw in een theedoek en wrijft ze tegen elkaar om de bittere velletjes los te maken. Ontveld, hak je ze grof fijn. Kijk uit want ze spatten alle kanten op.

In een hoge kom meng je 105 gram bloem, 100 gram suiker, 85 koude roomboter in klontjes en de gehakte hazelnoten. Als je havermout in huis hebt, is het ook lekker er daar een paar eetlepels van toe te voegen. Nu kruimelen. 

Dit kan door met twee messen in de kom door de mix te snijden of door de mix met je vingers te verkruimelen. Ik doe het met twee messen. Wel zo makkelijk en de mix blijft ook koeler dan wanneer je er met je vingers in zit :-). Zet de kom als je klaar bent in de koelkast.

Stap 6: het deeg voor de bodem. Daar gaan we. Doe 85 gram zachte roomboter in een beslagkom en roer hem met 25 gram suiker. Ik gebruik een ouderwetse handmixer. Voeg een groot ei toe en het eigeel van het andere ei. Het eiwit gooi ik tegenwoordig weg want ervaring leert dat bewaren tot niets leidt.

Vervolgens doe je beetje voor beetje de bloem erbij en de bakpoeder. Ik zeef het meel niet maar dat mag wel natuurlijk. Er moet een bal deeg ontstaan dus als je uitgemixerd bent even de handen gebruiken om die bal te vormen. Leg terug in kom en zet even koel in de koelkast.

Stap 7: de bodem. Beboter of spray of vet de springvorm in en bloem de werkplek waar je het deeg uit gaat rollen. Bloem ook de deegrol zodat het deeg niet gaat plakken.

Rol het deeg uit tot een lap groot genoeg om de springvorm incl. de randen te bedekken. Plak eventuele scheuren of gaten dicht met stukjes deeg. Dit is huisvlijt dus het mag best 'slordig' - waarom klinkt het Engelse woord rustic zoveel prettiger?

stap 8: taart maken. Bijna klaar. Giet de appels in het deeg. Je kunt eventueel nog wat koekkruimels op de bodem leggen om het vocht van de appels wat op te vangen. Zorg in elk geval dat je niet al te veel vocht mee giet.

Strooi bovenop de appels je kruimeldeeg en schudt met de taart om de crumble mooi over de taart te verdelen. 

stap 9: bakken. Zet de taart 50 minuten in de oven en kijk dan of hij bruin en gaar is. Dat laatst check je met een satehprikker of een tapasprikker in de zijkant van de taart te prikken. Zit er deeg aan de prikker wanneer je hem terug trekt dan is het deeg nog niet gaar. 

stap 10: de bovenkant van de taart kan wat dof ogen. Je zou wat abrikozenjam in een beetje water kunnen verwarmen en over de taart strijken voor wat glans. Ik sprenkel ook wel eens een paar van die zakjes suiker van een crème brulee toetje over de taart en zet hem dan nog even terug in de oven.

Klaar! Lekker koud of warm met of zonder ijs en/of slagroom en ook goed in te vriezen. Maken dus      
 
Kate
18 november 2015