Eindelijk rust, geen lawaai van grasmaaiers of het zagen van metaal, barbeques en de daarbij horende gezelligheid, gekrijs van meeuwen, kauwen, eksters. Stilte.
Het zwembad is nog open en ik zit aan de rand met de lekkerste mosselen die ik ooit at. Zelfgemaakt. Voor mezelf. Koel glas Chardonnay erbij, warm afgebakken stokbrood en tientallen vliegen maar dat deerde me niet. Gek genoeg.
Het recept is, zoals vaker, een eigen interpretatie van een bestaand receptuur.
Benodigdheden:
- 1 kg grote/large mosselen - gezuiverd in 2x een zoutwater bad ofwel kom met water en zout, laten staan, afgieten en opnieuw. Eventuele baarden verwijderen, kapotte schelpen weggooien.
- 1 venkelknol, in dunne reepjes gesneden
- 1 kleine tot medium grote rode ui in kleine stukjes
- 4 teentjes knoflook gesneden in flintertjes
- 2 tot 3 eetlepels roomboter
- 0,5 of meer theelepels chili flakes
- half of minder visbouillontablet
- 1 kopje droge witte wijn (Chardonnay in mijn geval)
- 1 kopje slagroom
- 0,5 citroen, schil geraspt en daarna geperst voor het sap
- 0,5 kopje verse platte peterselie gehakt of fijngesneden
- zout (waarschijnlijk niet) en veel zwarte peper
- stokbrood
In een grote koekenpan (met deksel) de boter smelten en eerst de venkel toevoegen. Na enige tijd, minuten, de ui erbij, daarna de helft van de knoflook en de chili vlokken. Even laten sudderen. De groentes moeten gaar worden, niet bruin.
Voeg wijn toe. Dit zou moeten inkoken maar ik vond het te weinig vocht dus ik heb een flinke scheut extra toegevoegd en zelfs nog wat water. Even laten gaan. Dan de room. Ben altijd wat huiverig maar het ging goed. Geen klontjes of gedoe. Laat het een paar minuten stomen/stoven op zacht vuur. Bij het proeven van de saus, vond ik de knoflook niet duidelijk aanwezig vandaar dat ik extra toevoegde.
Mosselen toevoegen en deksel op de pan. Geef het 8 tot 10 minuten zodat de stoom de mosselen gaart en de schelpen opent. Ondertussen deed ik mijn halve afbakstokbrood op 190c 8 minuten in de airfryer. Wat een heerlijk apparaat is dat toch! Mosselen en brood waren tegelijkertijd klaar.
Vuur uit en de peterselie, de citroenrasp en het sap in de pan doen, proeven, afkruiden met peper (zout is waarschijnlijk niet nodig). Stokbrood snijden. Wijn inschenken. En dan naar buiten met een dienblad vol lekkers. Vergeet niet een lege kom voor de mosselschalen.
Wat een rijkdom! Nooit at ik lekkerdere mosselen en morgen doe ik het opnieuw want ik heb nog 1 kg over uit het pak van 2 kg. Lekker!
Kate
10 augustus 2025