maandag 21 april 2014

Pasen, The Passion zonder lijden




Pasen, misschien wel de uitbeelding van een van de meest eenzame momenten uit het leven: de dood - dood onder de handen, ogen van anderen. Dit is de eerste Pasen, in elk geval in Amsterdam die ik alleen doorbreng. Alleen maar niet eenzaam. 

'Ik maak me zorgen', belde iemand toen ik in een Gronings warenhuis liep, 'jij isoleert je'. Hij moest eens weten. Ja, ik heb mij geïsoleerd, teruggetrokken maar juist toen hij belde was ik meer onder de mensen dan in tijden. 

Ik was in Groningen afgelopen week. 'Jij moet plezier maken', had een ander gezegd. En: 'is The Passion niet iets voor jou'? Oh ja, dat Goede Vrijdag spektakel dat voor de vierde keer en ditmaal in Groningen werd opgevoerd. 

Ik had het nooit integraal gezien op wat flitsen na omdat mijn broer gejubeld had: 'hij stond op water', of woorden van die strekking. Het was inderdaad een indrukwekkende slotscène vorig jaar in Den Haag.  Dit jaar was Groningen aan de beurt.

Al weken dacht ik over Groningen. Toen ik er was, twee jaar geleden alweer, voelde ik me er welkom. Ik mis dat gevoel. De uitnodiging om samen de sfeer rond The Passion te proeven, kwam op het goede moment.

Mijn nichtje merkte terecht op dat het niets voor mij is om mij in een mensenmassa te geven. Hoe plezierig te weten dan dat kijken ook op de bank voor de televisie kon, op een steenworp afstand van dat wat tienduizenden mensen aanzoog en regen in bakken vol.

Het programma brak kijkcijferrecords, Amerika schijnt interesse te hebben en ik heb alleen maar lovende recensies gelezen en toch, was ik alleen geweest en thuis dan had ik het programma al vrij snel afgezet.

Ik kwam er niet in. Ik kwam niet tot luisteren of voelen - en meezingen, als ik dat al had gekund, leek ongepast. Ik verwachtte iets dat niet kwam. Dit was geen afgeronde show maar een aantal losse scenes die als los zand bleven.

Verteller noch verslaggeefster van de kruisweg konden die scenes verbinden tot wat het niet werd: een verhaal van en vol passie. Wellicht omdat zij er als zichzelf stonden en de avond meer een etalage vol bnn-ers leek dan de verbeelding van het lijden van Christus.

Jezus zelf, Jan Dulles, ik kende hem amper, werd weggespeeld en gezongen door Jamai Loman, Simone Kleinsma en Stanley Burleson die allen hun sporen verdiend hebben in het musicalvak maar van hen liet alleen Jamai mij vergeten wie hij was buiten The Passion.

Ik zat erbij en keek ernaar en bleef achter met het verlangen naar een goed uitgevoerde Jesus Christ Superstar. Een waarbij de tranen over mijn wangen stromen. Een show waarbij ik mij na afloop niet afvraag wat de link is tussen een voetbalcommentator en Pontius Pilatus.

Ik ken het verhaal van Pasen - ik lijk een uitstervend ras maar ik hoef niet verteld te krijgen wat goede acteurs en wat extra zendtijd hadden kunnen tonen. Ik heb geen figuranten nodig die ik hoogstens vaag herken maar niet ken of wil spotten.

Wanneer ik een voorstelling bezoek, ben ik op zoek naar emotie, naar het openzetten van een luik waardoor er iets gaat stromen dat mij verder brengt. Dat zijn niet de emo-verhalen van mensen die een plastic kruis door de stad willen dragen hoe mooi dat beeld op zich ook is. 

Ik wilde te veel, te diep van wat in essentie een mega evenement is dat miljoenen mensen moet boeien. Eerlijk gezegd kwam ik natuurlijk ook niet naar Groningen voor de diepgang. Ik kwam om mij te vermaken en dat is gelukt.

Plezier maken gaat beter samen maar om tot vragen, woorden, diepgang te komen, moet ik vanuit een andere gemoedstoestand vertrekken. Een die het product is van eenzaamheid of isolatie en het bewust indalen in mijzelf: gewoon doen, beginnen zonder afleiding of excuses.

Ik was, ik ben deze Pasen voor het eerst alleen in Amsterdam. Geen vader, mijn moeder heb ik vanmiddag opgezocht in het verpleeghuis en mijn broer is opnieuw ver weg bij zijn liefde. Ik had alle kans na te denken, me open te stellen voor mijn diepste diep. 

Ik deed het niet. Waar voorgaande jaren het lijdensverhaal nog wel eens tot inspiratie leidde, doet dat het dit jaar niet. Ik ben te ambivalent over gevoelens met betrekking tot lijden en pijn ook als dat een niet-SM situatie betreft.

Ergens mis ik het gevoel van schrijnen dat overgaat in stromen, in woorden, beelden, een verhaal. Ik mis het maar ik ben zo blij dat het wachten en smachten en de stille pijn, de veroordeling van mezelf erom voorbij zijn. Het is over. Echt over.

Ik ben niet meer waar ik jaren was. Ik hang niet meer naar de emoties die ik altijd met SM verbond. Ik ben vrijer dan ooit. Ik sta op de drempel of ben er al overheen. Ik herrijs uit mijn as en ik voel dat het goed is.

Het maakt niet uit dat ik alleen ben, het maakt niet uit dat men denkt dat ik mij isoleer. Het maakt niet uit dat ik nooit antwoorden heb gekregen of zelfs dat er verhalen liggen die niet af zijn. Het is hoe het is. Het komt zo het komt.

Het is - ik kan het nog net een uur zeggen - Pasen 2014: een nieuw leven ligt voor mij - voor u - voor ons en hoe dat ook vorm krijgt of waar, het zal goed zijn.

Zalig Pasen,


Kate
20-21 april 2014

De foto heb ik gevonden op de site van The Passion 2014. Ik vond geen fotoverantwoording of fotograaf. 

zondag 6 april 2014

Pauze



Deze foto, dit blog had er natuurlijk al lang moeten zijn. Of is het een teken dat de stilte ten einde is? Zelfs het kwartaal dat mijn vader overleed blogde ik meer dan dit jaar, het volgende jaar, het jaar erop.

Een heftig jaar opnieuw of misschien nog wel meer. Maar wat moet ik schrijven? Erover schrijven of filosoferen? Hier? Hier terwijl ik mijn dagen doorloop met... ach nou ja, niet met denken of schrijven of filosoferen.

Op 1 april ging het blog haar vierde jaar in. Vier jaar in een mensenleven. Ik kan me niet veel meer herinneren van 2010. Maar ik weet wel dat ik meer voelde dan nu. Intense gevoelens van verdriet, vreugde, voldoening.

Wat ben ik ver gekomen en hoe weinig schoot ik op. Nu zoveel van de ballast uit het verleden is verdwenen, nu een schone, lege toekomst mijn deel lijkt. 

Nu banden vervagen en ik meer dan ooit op mezelf ben teruggeworpen slijt ik mijn dagen grotendeels met onbelangrijk tijdverdrijf. Games lijken belangrijker, zwaarwichtiger dan het maken van een plan.

Ik moet een plan maken opdat ik wederom een richting en doel in mijn leven zal hebben. Een vervulling. Een passie. Iets om me aan te warmen en over op te winden. Iets waardoor ik weer ga stromen, leven.

Het is er al, ik weet het zeker. Ik moet het alleen nog ontdekken, ontaarden, vinden in de as dat mijn hart bedekt. Misschien is het nog te vroeg. Misschien moet ik nog wachten. Het onderbewuste zijn werk laten doen.

Bewust doe ik in elk geval niet veel om er te komen. Of wel? Baby stapjes op weg naar een volgende fase. Een fase die nog niet kan beginnen. Nog niet. Of is dit een excuus zoals ik zo vaak maak of zoek?

Waar is het wachten op? Waarom zet ik die eerste zinnen niet op papier - als je begint dan komen ze wel, toch? Waarom neem ik mijn administratie niet ferm ter hand - af is af en alles wat af is, is goed. Waarom...

Er is geen reden anders dan dat het is zoals het is en ik niet anders kan dan ik kan. Hoe zwak klinken die woorden en toch is het zo. Meer dan ik kan beschrijven, maak ik een rouwproces door.

Als alles wegvalt, blijft er maar een ding over en dat ben jij zelf. Ik moet terug naar mezelf. Terug naar mijn ding. Dat wat mij blij maakt. 'Jij moet plezier maken', zei iemand me kortgeleden. Hij heeft gelijk.

Ik moet leren, terug leren plezier te maken - met anderen. Dit kluizenaarschap heeft lang genoeg geduurd. Ik wil weer leven, voelen, zijn. Met mezelf en met anderen. Het is tijd dingen te gaan doen. Dingen te beleven.

Het is hoogtijd die pauzeknop in te drukken en verder te gaan - nee, niet verder te gaan maar de draad op te pakken en te volgen naar dat wat mijn volgende fase zal zijn.

Kate
6 april 2014



De foto is afkomstig van het blog of de tumblr van Jesse Daniel Smith. Hij noemt als bron: Caffeine Addict. Een maker kon ik niet zo gauw vinden.

vrijdag 4 april 2014

Beslagen ruiten





Kate
4 april 2014

 
Foto gevonden op de tumblr Coffee in cottage waar verwezen wordt naar Fading away als bron.