maandag 18 november 2013

Citroenkip en een soepje voor morgen


De dag na de vissoep maakte ik opnieuw een heerlijk gerecht. Dit keer zonder bestaand recept te volgen hoewel ik wel even keek langs de recepten voor citroenkip op het internet. 

Makkelijk genoeg en eigenlijk niet precies wat ik wilde, dus daar ging ik. Op reis, culinaire reis en ik vloog en het lukte. Jammer genoeg had ik geen fototoestel bij mij en schreef ik ook niet op wat en hoe. 

Dus hierbij het recept voor citroenkip uit mijn hoofd en hart en herinnering. Het zal ongetwijfeld goed smaken. Dat deed het want op 2 december maakt ik de kip op basis van onderstaande gegevens en het was net zo lekker. 

Ik kookte voor drie personen en had daarvoor nodig:

ca. 300 gr kipmedaillons (= 6 stukjes kip)
2 uien
2 preien
2 tenen knoflook
ingrediënten citroenkip
foto gemaakt op 02-12-2013

1 citroen
1 mandarijn
1 el honing
groene olijven

scheutje sherry (medium dry)
crème fraîche
1 kippenbouillontablet

worcestersaus
tabasco
tijm, rozemarijn, laurier
olijfolie

Dat lijkt een hele lijst maar valt wel mee en als je goed leest gebruikte ik wat ik nog of al in huis had. Zo ging het restant van de olijven met geitenkaasblokjes door de kip en ook de crème fraîche was al open. Ik kan niet genoeg benadrukken dat koken, spelen met ingrediënten is.

Wat deed ik? Ik bakte de kip aan. Dat doe ik tegenwoordig in een mix van vloeibare margarine (heet dat zo?) en olijfolie. Toen de kip bruin was, legde ik hem even uit de pan. 

Voeg eventueel nog wat olie toe en carameliseer dan de uipartjes door er de honing over te lepelen. Voeg prei en knoflook uit de knijper toe en leg de kip weer terug in de pan zodra je denkt dat je dat moet doen :-). Je kunt de prei even wat tijd gunnen om gaarder te worden maar je kunt ook doorgaan.

Voeg de gewassen en in vieren gesneden citrusvruchten toe evenals de olijven, de kruiden en smaakmakers. Hierna is het een kwestie van beoordelen hoeveel vocht je wilt hebben. Ik zou zeggen, niet te veel. De boel moet stoven, niet koken. En soep, dat komt pas morgen - lees vooral verder voor een heerlijke soepje voor de volgende dag.

Okay. De citroen en mandarijn en de olijven, het bakvocht, de kip zelf waarschijnlijk ook zorgen al voor saus maar dat is niet voldoende. Giet een scheut sherry in de pan en leng het vocht eventueel aan met bouillon gemaakt van water en een bouillontablet.

Deksel op de pan en de kip gaar laten stoven. Half uurtje is meer dan lang genoeg. Ondertussen kun je rijst koken - als je dat erbij eet. Wij aten er zilvervliesrijst bij en ik sneed vlug wat komkommer met tomaat klein waarover een scheutje vinaigrette uit een flesje ging. Was lekker fris hierbij.

Vlak voor het opdienen, lepelde ik een paar lepels crème fraîche (ik had die van 30%) erdoor. Even goed roeren, proeven, op smaak brengen indien nodig en je kunt opdienen. Wij vonden het een feestelijk maal.

En nu de soep! De dag erna had ik nog iets van de saus over. Er was redelijk veel ui. Ik zag ook nog wat olijven; die sneed ik in plakjes. Ik vroeg me af wat ik zou doen. Je zou er een blik tomaten door kunnen doen maar daar koos ik niet voor. Ik warmde de saus op en gooide er een goeie lepel bloem overheen.

Even goed roeren dat het niet klontert. Paar minuutjes op hoger vuur om de bloem te garen. Dan wat warm water met een kippenbouillontablet erdoor en een scheut (halfvolle) melk. Dit aan de kook brengen zodat de vloeistof bindt. Proeven. Borden of soepkoppen vullen en genieten maar!

Wat hebben we het toch goed en wat genieten wij er van, elke dag weer!

Kate
18 november 2013

Franse vissoep met aioli

Bijschrift toevoegen
Sinds het overlijden van mijn vader afgelopen februari heb ik, schat ik in, geen tien keer meer thuis gekookt. Ik ben veel bij mijn moeder en daar ben ik meestal degene die kookt.

In elke woning kook ik anders, eet ik andere gerechten. Zo ook nu ik mijn pannen heb overgebracht (ja, echt!) naar mijn moeders keuken. Haar smaak is anders, flauwer dan de mijne en ook mijn broer beperkt op zijn manier mijn reportoire door allergie en 'lust ik niet'.

Al dagen had ik zin in vissoep doch mijn tafelgenoten waren er niet van overtuigd dat ze dat lekker zouden vinden. Ik twijfelde en gromde en uiteindelijk besloot ik mijn hart te volgen. Ik had zin om vissoep te koken - en die zin in de keuken is wel eens minder tegenwoordig... Carpe diem. Ik naar de winkel.

Het recept hieronder is een combinatie van twee recepten die ik ooit vond op het internet. De ene heet Provençaalse vissoep, de ander Bretonse. Om eerlijk te zijn, het verschil zit hem eigenlijk alleen in de kruiden die gebruikt zijn en de citrusvrucht. Plus: de een noemt zich maaltijdsoep, de ander niet.

Zoals altijd is ook dit gerecht aan te passen aan eigen smaak, dat van de tafelgenoten, eventueel het budget en natuurlijk wat voorhanden is in winkel of op markt, of al thuis. Zo zou ik zonder tafelgenoten zeefruit toevoegen aan de soep op de tweede dag als de soep nog niet op is maar de vis wel :-). 

Ooit maakte ik deze soep gedeeltelijk met koolvis uit de diepvries. Gaat prima. De laatste tijd vind ik zalm lekker - dat het een vette vis is en dus gezond, helpt :-). Ik maakte de soep dit keer dan ook met een combinatie van zalm, kabeljauw en schelvis.

Brood met knoflooksaus mag niet ontbreken. Turks brood, stokbrood, ander lekker brood, maakt niet uit. Ook Parmezaanse kaas hoort hierbij. En, voor de lekkerte had ik een bakje olijven met blokjes geitenkaas neergezet om van te snoepen, voor, tijdens en na de dis.

Wij aten er twee dagen van. Een dag met drie personen en de volgende dag met zijn tweeën. Op de tweede dag voegde ik een extra stuk zalm toe. U heeft al met al nodig - om te eten zoals wij het aten - niet rekeninghoudend met een extra soepdag en volgens de recepten voor vier personen:

~.~.~

Voor de soep:

ingrediënten vissoep
600 gram stevige vis
2 uien

1 prei
2 venkelknollen
2 tenen knoflook
1 sinaasappel (of citroen)
1 blik tomaten
2 visbouillontabletten
kruiden (provencaals of los: tijm, laurier, rozemarijn)
olijfolie
1 liter water

garnituur bij de vissoep
(sorry: foto is een beetje te groen!)
Voor het garnituur incl. de aioli:

stokbrood
5 el mayonaise
2 tenen knoflook
2 tl chilipoeder (of wat tabasco)
parmezaanse kaas
bakje olijven met geitenkaas (optioneel)

~.~.~

Maak de ui, prei en venkel schoon en snijd ze in ringen en blokjes. 
Verhit de olijfolie - ik gebruikte een grote braadpan - en bak hierin de groentes. Pers de knoflook boven de pan. Men zegt 1 eetlepel van de schil van de citrusvrucht te raspen en de vrucht te persen maar ik had alleen een grote mandarijn en heb die in vieren gesneden en zo in de pan gedaan. Voeg het blik tomaten toe en de kruiden. Laat dit alles een paar minuten sudderen.

Verkruimel de bouillontabletten boven de pan en voeg 1 liter water toe. Breng aan de kook. Voeg de vis toe. Ik liet de stukken heel. De vis valt vanzelf uit elkaar en het is fijn wat grote stukken uit de pan te kunnen scheppen in de borden, straks. 

De vis heeft tijd nodig om zachtjes te garen. Het hangt een beetje van de vissoort af. Ik rekende op zo'n 15 minuten. Breng op smaak met zout, peper - ik gebruik i.p.v. zout altijd wat worcestersaus en tabasco.

Aioli dan. Eigenlijk moet dat als eerste gemaakt worden zodat het nog even kan doortrekken. Simpel genoeg hoor. Knoflook uitpersen boven mayonaise, chilipoeder erdoor (ik sloeg dit ditmaal over en gebruikte een paar druppels tabasco). Roeren. Eetlepel of naar smaak geraspte Parmezaanse of andere pittige of belegen kaas erdoor. Klaar. 

Proef. Soms is wat suiker prettig om de harde kantjes van de saus af te slijpen. Soms moet het wat dunner of dikker of romiger. Yoghurt, crème fraîche, koffiemelk, iets azijn kan helpen. Er kan eventueel een gekookte aardappel door - ik deed die door de soep zelf om iets van binding te bewerkstelligen. 

Serveer de soep. Zorg dat iedereen een behoorlijk stuk vis in het bord heeft en flink wat groentes. Stooi er Parmezaanse kaas over. Ik gebruik de aioli als een dip voor het brood, anderen smeren de saus op een sneetje, doen daar weer kaas op en leggen dat in de soep. Doe wat goed voelt. 

Het is een vissoep om van te smullen met een lekker glas wijn, wit of rood onder handbereik. Het is een Franse vissoep.

Bon appétit.

Kate
17 november 2013